Cashmere

Op eenzame hoogte

De befaamde eigenschappen van kasjmierwol hebben we te danken aan de kasjmiergeit. Of liever gezegd: aan het oorspronkelijke leefgebied van deze dieren, in de ijzige koude op het ‘dak van de wereld’. Daar, in het Himalaya gebergte, is een beschermende vacht van levensbelang.

Zachte warmte

Kasjmierwol mag pas zo heten als het een aantal specifieke kenmerken heeft. De wol is schaars, want alleen de donzige haartjes op de kin, hals en buik van de geit voldoen. Deze vacht is zacht, fijntjes en licht van gewicht. Het geeft een heerlijke warmte, doordat het isolerend én ademend is. Bovendien voelt een kasjmier plaid nooit klam aan, dankzij de vocht-absorberende werking.

Circa 200 gram kwaliteitswol per jaar

Een kasjmiergeit wordt jaarlijks maar één keer gekamd of geschoren. Dit gebeurt vaak nog met de hand en daarna begin het zorgvuldig scheiden van de haartjes. Per beestje levert dit 130 tot 300 gram kasjmierwol op.

De echte kasjmier kwaliteit

Waaraan herkennen we superieure kasjmierkwaliteit? De lengte van de vezel speelt een belangrijke rol, met als adagium; hoe langer, hoe sterker. Dit voorkomt slijtage, doordat de wol niet gaat ‘pillen’. Daarnaast is de kroezing essentieel, die de elasticiteit bepaalt. En ook de kleur doet een duit in het zakje. Witte wol is het meest populair, want deze is gemakkelijk te verven zonder voor behandeling.

Philicka

De collectie plaids die wij ontwikkelen is drievoudig duurzaam;

– We gebruiken 100% natuurlijke materialen.
– De hoge kwaliteit maakt onze wol nagenoeg onderhoudsvrij.
– In de loop der jaren wordt je plaid alleen maar zachter en mooier.