Kasjmierwol!

Een geschenk van de natuur!

Oorsprong
Kasjmierwol komt van de kasjmiergeit die zijn oorsprong vindt in de Kashmir regio in het uiterste noorden van India. Gelegen naast Pakistan en China en onderdeel van het Himalaya gebergte. De geiten kunnen in dit extreme gebeid leven omdat ze beschikken over wol met een bijzondere werking die we technisch nog niet na kunnen maken. Het isoleert, verwarmt, ademt, is licht, heel dun en super zacht. Daarom noemen we Kasjmierwol ook wel een geschenk van de natuur!

Himalaya
Het Himalaya gebergte, ook wel het dak van de wereld genoemd, bevindt zich in de landen China (Tibet), India, Nepal, Bhutan en in het westen grenst het aan Pakistan. De Himalaya is ca. 595.000 km2 groot en heeft 40 bergtoppen boven de 7000 meter hoogte en 9 toppen boven de 8000 meter. Waaronder de Mount Everest (8.848 m.) en de K2 (8.611 m.).
Door het enorme reliëf in het gebied ontstaat er op relatief korte afstanden grote “klimaat” verschillen. De vaak kleine en smalle valleien veroorzaken veel wind en in sommige gevallen zelfs met stormkracht.
Het gebergte is daarnaast zo hoog dat de regen (moesson) moeilijk “over de berg” komt. Waardoor aan één zijde extreem veel regen kan vallen en aan de andere zijde juist heel weinig. Aan de noord of zuidkant van een berg kunnen hierdoor grote klimaat verschillen ontstaan.

Een extreem leefgebied waar de Kasjmiergeit zich goed staande weet te houden.

Huidig leefgebied Kasjmiergeit
De kasjmier geit leeft in grote groepen en zijn van nature heel zachtaardig. Tegenwoordig worden ze speciaal gefokt voor de wol. De geiten verharen éénmaal per jaar. Traditioneel wordt de ondervacht verkregen door de geit te kammen. Maar steeds meer worden de geiten eenmaal per jaar geschoren. Daarna wordt de ondervacht en bovenvacht van elkaar gescheiden. De meeste kasjmierwol komt nu uit China. De schatting is dat ca.70% van alle kasjmierwol uit Noord China komt, 20% uit Mongolië en 10% uit andere landen zoals India, Tibet en Afghanistan. Daarnaast zien we ook kasjmierwol uit Iran, Irak en Turkije. Gezien de populariteit van de kasjmierwol zien we de populatie van de kasjmiergeit enorm toenemen. Men schat een populatie van ca. 123 miljoengeiten alleen al in China. Op meerdere plekken in de wereld proberen ze nu kasjmiergeiten te houden. Zo zien we nu ook kasjmierwol uit Australië, New Zeeland en Noord-Amerika en zelfs Scotland.
De beste kwaliteit kasjmier komt echter nog steeds uit het Himalaya gebied. De natuurlijke groei en werking van de wol die dit leefgebied met zich meebrengt is moeilijk te evenaren.

Your Cashmere Moment!