De kasjmierwol heeft een bijzondere fijne en zeer zachte vezel, die aan het eind van de winter handmatig uit de ondervacht van de cashmere geit wordt gewonnen. De naam kasjmier is afgeleid van de regio Kashmir waar de geit vandaan komt.

 

Kasjmier is een van de meest waardevolle en duurste natuurlijke stof. De opbrengst per geit per jaar is ca. 150 tot 200 gram, dat is ca. Een sjaal per jaar aan opbrengst. Naast de natuurlijke schaarste maar ook de lastig winning van deze grondstof, die vandaag de dag nog altijd arbeidsintensief is, draagt ​​bij aan een navenant hoge prijs. Maar ook de fijnheid van de vezel (ca. 1/6 van een mensen haar) het zachte karakter van de haren en de bijzondere thermische eigenschappen dragen bij aan de hoge prijs. “Ruwe” kasjmierwol (dus zonder bewerking) kost afhankelijk van de kwaliteit tussen 150 en 200 euro per kilo.

 

China, Mongolië en het midden Aziatische Hoogland zijn de belangrijkste producerende landen. Hier zijn de omstandigheden het meest gunstig. Dat betekent dat hier de kasjmiergeiten temperaturen van -40 graden moeten kunnen weerstaan. En dan wordt ook de felbegeerde fijne vezel ontwikkeld.

 

Belangrijke eigenschappen:

  • Ademend, geen luchtcongestie, geen zweten en daarom bijvoorbeeld ook geschikt voor een frisse zomeravond.
  • Vuil en reuk afwerend; daarom is het vaak al voldoende om het plaid te luchten om het te “reinigen”.
  • Onnavolgbare zachtheid van de stof.
  • Een zeer laag eigengewicht in verhouding met het vermogen om de warmte vast te houden. De cashmere plaids zijn daarom veel lichter dan andere plaids.
  • De fijnheid van de vezel op zich. Een kasjmier verzel is tussen de 14 en maximaal 22 micron (1 micron = 1 duizendste millimeter).
  • Het hoogste warmtebehoud van alle natuurlijke vezels. Dit komt omdat zich in deze fijne haren hele kleine luchtkussentjes bevinden.
  • De lengte van de vezel moeten en liggen tussen de 3,2 en 4,5 cm. Er zijn ook kortere vezels (bijvoorbeeld afkomstig van recyclet garen) maar dit is van mindere kwaliteit. De wol gaat dan sterker pillen.