Wat is Cashmere?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: cashmere. Maar wat is cashmere precies? Cashmere of Kasjmier is een speciaal soort wol, afkomstig van de Cashmere geit. Er worden verschillende producten van deze wolsoort gemaakt. De stof voelt erg zacht en soepel aan en is daarom een populaire wolsoort voor o.a. kleding, sjaals en plaids. Omdat de wol alleen afkomstig is van één speciaal type geit is het een erg bijzonder product.

Waar komt cashmere vandaan?

Nu de vraag ‘ Wat is cashmere? ‘ beantwoord is, is het tijd om te kijken waar deze wolsoort precies vandaan komt. De naam van cashmere wol is afkomstig van het Kasjmir gebied in India, Pakistan en China. Oorspronkelijk kwam de wol hier ook vandaan. Tegenwoordig wordt de wol in veel meer landen geproduceerd. Ook in Mongolië, Schotland, Australië en Nieuw-Zeeland lopen tegenwoordig Cashmere geiten. De technieken voor het produceren van cashmere producten zijn de afgelopen jaren steeds verder verbeterd, waardoor cashmere beter verkrijgbaar en beter betaalbaar wordt.

Van Cashmere geit tot fijne textiel

Cashmere wol komt dus van een speciaal geitenras. Alleen de fijne zachte haren van de ondervacht van de geit worden gebruikt voor de textiel. Traditioneel werd dit gedaan door de ondervacht te kammen, maar tegenwoordig worden de geiten geschoren. Vervolgens worden de zachte vezels van de stugge vezels gescheiden. De beste kwaliteit haren komen van de keel en de onderbuik van de geit. De poten en de rug leveren minder goede kwaliteit op. Cashmere is een erg dure vezel, aangezien er per geit per scheerbeurt maar ongeveer 150 gram bruikbare haren overblijven. Het kost een geit zo wel vier jaar om genoeg haar te produceren voor één trui. Daarom wordt cashmere wol vaak gemengd met andere soorten wol om het beter betaalbaar te maken.

De voordelen van cashmere wol

Hoewel producten van cashmere dus vaak aan de prijs zijn, is dit het meer dan waard. Cashmere is een erg soepele, zachte textiel. Het voelt fijn aan en kriebelt, in tegenstelling tot andere soorten wol, absoluut niet. Ook is het prettig dat cashmere uitstekend isoleert. Zo kun je op een ijskoude winteravond heerlijk onder je warme cashmere plaid kruipen, maar houdt het in de zomer de warmte juist buiten. Dit maakt het een stof die geschikt is om het hele jaar door te gebruiken. Perfect als je ook in de zomer graag onder een dekentje wil zitten, zonder dat je het direct veel te warm krijgt. Cashmere is dus zeker een wat luxere textielsoort, waar je goed voor moet zorgen. Het is erg fijn dat wol een zelfreinigend vermogen heeft, waardoor wassen bijna overbodig wordt. Met de juiste aandacht en verzorging kun je jarenlang genieten van jouw schitterende cashmere product.

cashmere wol