Wat maakt Kasjmierwol zo bijzonder?

De kasjmierwol komt van de Kasjmiergeit, die van oorsprong leeft in het Himalaya gebergte. Om in dit extreme gebied te kunnen leven beschikt de geit over een ondervacht die hem beschermd tegen het extreme klimaat op dit gebergte.

De ondervacht is heel isolerend en warm maar ook ademend omdat de klimaatverschillen in het Himalaya gebied soms heel extreem zijn binnen een klein gebied. De vezels van de ondervacht zijn daarnaast ook heel fijn en extreem zacht. Dit samen maakt de kasjmierwol zo bijzonder. De meest fijne vezels komen van de hals en de onderbuik van de geit.

Een maal per jaar verliest de geit deze ondervacht. Traditioneel wordt deze ondervacht gewonnen door de geit te kammen op het moment dat ze hun ondervacht verliezen. De bovenvacht verliest de geit ook maar op een iets later tijdstip. De bovenvacht is veel stugger en dikker dan de ondervacht. Tegenwoordig worden de geiten geschoren en wordt de onder en bovenvacht naderhand van elkaar gescheiden. Dit is een heel moeilijk en tijdrovende proces.

Het is wettelijk vastgesteld dat een vezel kasjmier genoemd mag worden als de vezel niet dikker is dan 19 micron. In de praktijk zijn de vezels tussen de 14 en 19 micron. Wat niet vastligt is de lengte van de vezel. In het algemeen ligt deze tussen de 3,2 en 10 cm. Hoe langer de vezel hoe beter de kwaliteit van het garen. Bij een korte vezel pilt het weefsel meer dan bij een langer vezel. Ook kan van een langer vezel een fijner garen worden gesponnen.

Een geit produceert gemiddeld 150 gram kasjmierwol per jaar. Voor een kasjmier trui of een mooi kasjmierplaid zijn al snel 4 tot 6 geiten nodig. Dat maakt kasjmierwol ook heel kostbaar.

Mooie kasjmierwol is een bijzondere ervaring. Warm, isolerend, ademend maar heel licht, fijn en super zacht. Iets wat je met zorg uitzoekt, behandeld en uiteindelijk ervaart.

Your cashmere moment!